Att Tvätta Mattor

När vi ska tvätta dina mattor så arbetar vi alltid på samma sätt. Här beskriver vi hur vi arbetar för att din matta ska bli så ren som möjligt, även sedan den värsta olyckan varit framme.

Hämtning

Vår skåpbil står parkeradVi hämtar mattan hos dig efter att den besiktigats och fotograferats. På plats fyller vi också i en följesedel som du får en kopia av. Mattan märks med ett serienummer som är detsamma som numret på följesedeln, packas in i vår servicebil och körs till tvätteriet.

Registerföring och placering

Mattan registerförs i vårt digitala register och får sin behandlingstid där hänsyn tas till mattans typ och behov.

Skakning och avdamning

Ett mycket viktigt och avgörande steg i behandlingsprocessen är skakning och avdamning. Detta sker i en så kallad skakmaskin för att få ut damm, sand, kvalster och annat som kan gömma sig i mattan. Ibland får vi ut så mycket som 400g partiklar under skak- och avdamningsprocessen.

Fläckbehandling

Här undersöks eventuella fläckar, mattvättaren testar och artbestämmer fläcken, fläcken behandlas med anpassat medel och resultatet säkras.

Tvätt

Matta under tvättMattan läggs ut och blötläggs med vatten och ett speciellt medel för att öppna porerna i materialet. Därefter tvättas mattan med ett för den anpassat och doserat tvättmedel. Här används mekanisk bearbetning för att komma åt djupsittande smuts. Den här metoden kallas för Plantvätt.
Plantvätten är det mest skonsamma sättet att tvätta en matta på. Här används inga onödiga kemikalier eller maskiner. Tekniken gör också att färgerna på mattan lyfts fram och blir levande, samtidigt som mattans allergipåverkan minskar.

Vi tvättar mattans båda sidor. Mattan sköljs noga och kontrolleras.

I centrifugen

Mattan rullas ihop och centrifugeras. Med centrifugering får man bort 95% av sköljvattnet utan att skada mattan och torktiden förkortas vilket är viktigt för att inte äventyra mattans färger.

Torkning

Mattor som torkas Mattan hängs upp i vårt torkrum som är specialinrett med möjlighet till anpassade temperaturer och automatiserat avfuktningsarrangemang. Torkning sker i en temperatur på högst 40 grader C. Högre tempratur än så kan skada mattan.
Många tror att hög värme säkerställer att kvalster och eventuella malar dör och det stämmer, men det ska inte ske på bekostnad av själva mattan. Processen att avlägsna kvalster och malar ska därför ske innan mattan tvättas

Polering och impregnering

När mattan är torr poleras den så att den blir mjuk och får tillbaka sin glans. Här görs också impregnering för de som beställt det som tillval. Impregnering eller textilskyddsbehandling gör att mattan får ett extra skydd mot fläckar och smuts om olyckan skulle vara framme.

Slutkontroll

Tvättad mattaEn sista slutkontroll görs för att säkerställa resultatet av behandlingen innan mattan återlämnas till kunden.
Nu ska mattan vara fri från fläckar, ren, mjuk och glänsande.

Paketering och leverans

Mattan packas i speciella mattslangar (anpassade påsar
som andas) och märks med sitt serienummer. Detta görs i anslutning till leveransdagen då det inte är så bra för mattan att vara i påse för länge. 
På leveransdagen körs den ut till adressen och levereras, kunden betalar och får sitt kvitto och därmed är uppdraget slut.